Gyermek fogszabályozás

Gyermek fogszabályozás

Fogszabályozás

A torlódott fogak nemcsak hogy nem szépek, de funkcionális problémákat is okozhatnak. A szabálytalanul álló fogakat nehéz tisztítani, ezért könnyebben szuvasodnak, és ezzel az íny egészségét is veszélyeztetik. A szép, tetszetős külső előnyt jelent mind a szakmai, mind a magánéletben. A mosoly arcunk meghatározó része, hiszen egy szabályosan álló fehér fogsor jó benyomást kelt már az első pillanatban. A rágás és harapás oldaláról nézve extrém fontos, hogy a fogak jól érintkezzenek, hogy a táplálékfelvételt, a rágást megkönnyítsék, és a gyomrot tehermentesítsék. A rosszul álló fogak okozta állcsontelváltozások hatással vannak az arc szimmetriájára és az arc szépségére, a profilra, a mosoly képére

A fogszabályozás segít az arc- és a mosoly esztétikájának helyreállításában, az izom- és rágófunkció áthangolásában. Manapság megoldott a fogszabályozó készülék eltüntetése, a fogak belső felére ragasztása a külső oldal helyett, így azoknak sem kell lemondani erről a fantasztikus lehetőségről, akik nem szeretnék, hogy nyilvánvalóvá váljon fogaik szépülése, vagyis hogy ne látsszanak a fogakra ragasztott tappancsok. Lehetőség van bracketmentes fogszabályozásra kivehető átlátszó sínekkel is.

Megelőzés

Ujjszopás, rossz mimikai-, nyelv- és rágóizom-funkciók, rendszeres megfázások, fül-orr-gégészeti, logopédiai problémák: mind kihatással vannak a fogak állására, az állcsontok fejlődésére, a felnőttkori fog- és arcesztétikára. Korai és időben elkezdett kezeléssel ezeknek a diszfunkcióknak és problémáknak fogazaton és arcon hagyott nyomai megelőzhetők vagy eltüntethetők. Az adott területek specialistáival együttműködve normalizálni tudjuk azokat a tényezőket, amik a fogak bizonyos helyzeti rendellenességeit okozzák

Az előreálló fogak a gyermekek 8-10%-ánál lesznek fogbaleset áldozatai. Sajnos előfordul, hogy a kisgyermek első maradó foga olyan szerencsétlen helyen törik el, hogy a fogbaleset miatt nem menthető meg. Ezt elkerülendő kezdünk előreálló fogak esetén fogszabályozó kezelésbe, hogy a maradó fogak minél kisebb veszélynek legyenek kitéve.

A megelőzés a fogszabályozásban a gyermekfogászati prevencióval is szorosan összekapcsolódik. Egy túl korán eltávolított tejfog komoly fogszabályozási problémákat okozhat. Bizonyos esetekben ezeknek a fogaknak az eltávolítása elkerülhetetlen, de ilyenkor is közbeavatkozhatunk még, hogy ne legyenek súlyos következményei a jövőre nézve.

Kezelés menete

Egy tájékozódó konzultáció szükséges, hogy a gyermeket s fogait megvizsgáljuk, és minden diagnosztikus adatot feljegyezzünk. Mivel jó minőségű röntgenfelvételek szükségesek a kezelés megkezdéséhez, beutalókat adunk ezek elkészíttetésére. A következő alkalommal lenyomatot veszünk és fotókat készítünk. A röntgenek, a minták és a fotók alapján részletes kezelési tervet és árajánlatot készítünk, amit a harmadik alkalommal megbeszélünk.

A fogak a nyelv-, rágó- és mimikai izmokkal szoros kölcsönhatásban vannak. Ha zavart szenved az összhang, ez a fogazaton és fogakat tartó csontokon is meglátszik. Több oka lehet: rossz nyelvtartás, pöszeség, nyelvlökéses nyelés, ajakszorítás. Logopédus kolléganővel működünk együtt, aki segít a fent felsorolt rossz izomfunkciók kezelésében.

Kivehető készülékek

8-14 éves kor között kivehető készülékekkel kezelünk. Ebben az életkorban ideális kihasználni a növekedést az állcsontok növekedésének befolyásolására. Megvalósítható az alulfejlett állcsont vagy állcsontrész növekedésének stimulálása, a túlfejlett állcsont vagy állcsontrész növekedését pedig gátolhatjuk. Kivehető készülékkel szabályozhatjuk a nyelv- és arcizomfunkciókat is.

Láthatatlan készülékek

Tinédzsereknek is kínálunk Invisalign- és top minőségű belső nyelv felőli fogszabályozó kezeléseket. Bár manapság a külső rögzített fogszabályozó már divatos a kamaszkorban, tudjuk, hogy ebben az életkorban többeknek nehéz elfogadni a fémes mosolyt.

Rögzített készülékek

Klasszikus kezeléseket kínálunk. Bracketek nagy választéka áll a kedves páciens rendelkezésére: fém- és esztétikus hagyományos bracketek, és a külső kezelések legújabb fejlesztései, az önzáró fogszabályozó készülékek. Ezekből is választható fém vagy esztétikus készülék. Az önzáró készülékek előnye, hogy általában gyorsabb a kezelés, a fogak kevésbé érzékenyek és a fogak könnyebben tisztíthatóak a bracketek mellett.

Fogszabályozási mini-implantátumok

A fogszabályozás új fejlesztései, amik nagyban segítik a korrekt kezelés megvalósulását. A mini-csavart a fogak mellé kell behelyezni, majd a kezelés végén eltávolítani. Előnyük abban van, hogy a nem kívánt mellékhatásokat kiküszöbölik, így segítségükkel javul a kezelés minősége.

Külső (extraorális) készülékek

Alkalmazásuk bizonyos esetekben elkerülhetetlen pl. az állcsontok túlnövekedésének gátlására, ami a szakma mai tudása szerint más készülékekkel nem valósítható meg.

Retenciós készülékek

A fogak egy életen át mozognak. Nem csak a torlódott fogak, hanem a már szabályozott fogak is: ezért olyan fontos az aktív kezelés utáni rögzített vagy kivehető retenciós készülék viselése.

Fogápolás

A civilizált ember étrendje mellett a rendszeres fogmosás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a fogak hosszú ideig megőrizzék épségüket. Rögzített fogszabályozó mellett még inkább szükséges az odafigyelés, több energiát kell fektetni a fogazat megtisztításába. A rendelőnkben lehetőség van dentálhigiénés tanácsadásra (fogmosás oktatás), amire a rögzített fogszabályozókat viselőknek gyakran szüksége van.